Αφυπνισμένος Επαγγελματίας; Τι είναι αυτό;

Θέλει τρέλα! Αυτό είναι σίγουρο όπως θα πρόσεξες στην εικόνα που συνοδεύει αυτό το άρθρο. Πέρα από την τρέλα, για την οποία είμαι σίγουρος πως κουβαλάς κι εσύ, έχουμε:

Pro = Professional = Επαγγελματίας.
Όταν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας, τότε είναι ερασιτέχνης (Amateur).

Ποια η διαφορά μεταξύ του ερασιτέχνη και του επαγγελματία;

Ο ερασιτέχνης, ενώ επιλέγει εθελοντικά και συνειδητά αυτό που κάνει επειδή το αγαπάει, το κάνει μόνο αν του το επιτρέψουν οι καταστάσεις. Έχει άλλες προτεραιότητες, γι’ αυτό και οι περισσότεροι ερασιτέχνες θα τα παρατήσουν όταν αρχίσουν τα δύσκολα.

Ο επαγγελματίας, από την άλλη, γνωρίζει πολύ καλά πως ποτέ δε θα έχει ιδανικές συνθήκες. Πολλές φορές ξυπνάει το πρωί κουρασμένος και με πόνο. Δεν σταματά, όμως, και συνεχίζει.

Ένας τρόπος που διαχωρίζουμε συνήθως τον ερασιτέχνη από τον επαγγελματία είναι οι απολαβές τους για το έργο τους. Λανθασμένη είναι αυτή η αντίληψη, επειδή με τον παραπάνω ορισμό, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον δυτικό πολιτισμό είναι ερασιτέχνες στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα είναι επαγγελματίες σε κάποιο “hobby” τους.

Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ του ερασιτέχνη και του επαγγελματία δεν είναι οι απολαβές, ο τίτλος ή κάποια πιστοποίηση. Είναι η στάση τους και οι συνήθειες.

Ποια η διαφορά του αφυπνισμένου ερασιτέχνη και του επαγγελματία;

Σχετικά με το workshop του The Awakened Pro, ένας αφυπνισμένος ερασιτέχνης γνωρίζει όλα όσα λέμε στη θεωρία του workshop. Ίσως τα έχει διαβάσει, ακούσει, κάποια ίσως να τα έχει βιώσει. Όταν έρθουν τα δύσκολα επιστρέφει στο δράμα και στη θυματοποίηση.

Ο αφυπνισμένος επαγγελματίας από την άλλη, δεν επηρεάζεται από εξωτερικές καταστάσεις. Είναι γενναιόδωρος με τους φίλους, τους συνεργάτες και την οικογένεια του. Δεν τα καταφέρνει πάντα, αλλά η αποτυχία του δεν επηρεάζει την επόμενη στιγμή, η οποία στιγμή είναι πάντα διαφορετική από την προηγούμενη. Γνωρίζει πως το εδώ και τώρα τον απελευθερώνει επειδή αφοπλίζει το ΕΓΩ του. Ακόμα και να υποκύψει στο ΕΓΩ του, το αναγνωρίζει και επιστρέφει γρήγορα στο τώρα.

Ο αφυπνισμένος επαγγελματίας έχει αποταυτιστεί από όλους τους τίτλους, τις ταμπέλες και τις περιγραφές για το τι κάνει κάθε μέρα για ένα μισθό ή για να φροντίζει την οικογένεια σου. Δεν είναι γονιός, υπάλληλος, επιχειρηματίας, φίλος, ή αθλητής. Πάνω απ’ όλα είναι ο εαυτός του σε πλήρη ευθυγράμμιση.

Ποια είναι η διαδικασία; Πως μπορεί κάποιος να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση;

Αν επιλέξεις κι εσύ αυτό το ταξίδι, τότε πολύ πιθανόν θα πονέσεις, θα ματώσεις, και θα κλάψεις. Θα αντισταθεί το ΕΓΩ σου και θα θέλει να σε φέρει πίσω στην γνωστή σου ζώνη της άνεσης. Θα νιώσεις θλίψη σαν να έχεις χάσει έναν κοντινό σου άνθρωπο. Θα νιώσεις μόνος και αποσυνδεμένος. Ο Pressfield αναφέρεται σε αυτή την μετάβαση στο βιβλίο “Ο Πόλεμο της Τέχνης”. Γράφει πως η απόφαση να αντιμετωπίσεις τους δαίμονες σου και να κερδίσεις την αντίσταση σου είναι σαν να περνάς μέσα από μια μεμβράνη. Στην απέναντι πλευρά θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους, θα κάνεις νέες φιλίες οι οποίες είναι πολύ πιο ουσιαστικές από οποιαδήποτε σχέση είχες ως τώρα. Ταυτίζομαι απόλυτα με την τοποθέτηση του Pressfield. Έτσι το βίωσα κι εγώ. Υπήρχαν στιγμές πόνου όπου αναρωτιόμουν γιατί σκάλισα όλα αυτά τα θέματα στον εαυτό μας.

Δεν το μετανιώνω ούτε μια στιγμή.

Σειρά σου να επιλέξεις αν θα είσαι επαγγελματικά η ευθυγραμμισμένη εκδοχή του εαυτού σου.
Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το workshop The Awakened Pro, στο οποίο κυρίως εστιάζουμε στις εμπειρίες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων, και λιγότερο στη θεωρία. Αυτό που μας λείπει δεν είναι περισσότερη γνώση, αλλά η εμπειρία όλων αυτών που έχουμε ακούσει κατά καιρούς και μας έχουν εμπνεύσει. Σκοπός μας είναι να μεταβούμε από τη θεωρία στη πράξη.
Στο workshop θα γνωρίσεις και θα συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους σαν κι εσένα. Αυτές οι ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που αναφέρει ο Pressfield, που μας βλέπουν ποιοι πραγματικά είμαστε, που είναι εκεί να μας το θυμίσουν όταν το χάνουμε, είναι το μεγαλύτερο δώρο για όποιον συμμετέχει στο The Awakened Pro.

Αν όλα τα παραπάνω περιγράφουν να είναι κάτι για σένα, τότε θα χαρούμε αν επιλέξεις κι εσύ αυτό το ταξίδι μαζί μας.