3 λόγοι που προκαλούν την αποτυχία σου

Πολλοί από εμάς έχουμε δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό μας και βάλαμε στόχους για το 2015. Αρκετοί, όμως, δεν το τολμούν πλέον, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά πως θ’αποτύχουν όπως απέτυχαν και τις προηγούμενες χρονιές.
Μέσα στο 2014 έμαθα από τον Tony Robbins για τους 3 λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι αποτυχαίνουν στη ζωή:

1. Δεν υπάρχουν δυνατά κίνητρα

Υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι που δεν καταφέρνουν ποτέ ν’αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους, διότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.
Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν τεμπέληδες. Αυτοί η άνθρωποι απλά δεν έχουν κάποιο λόγο να σηκωθούν από τον καναπέ για να εργαστούν ή να δημιουργήσουν κάτι.
Αυτοί που πετυχαίνουν στη ζωή δεν είναι πιο έξυπνοι, πιο τυχεροί ή πιο ταλαντούχοι, απλά έχουν προσωπικά κίνητρα που τους κρατούν ξύπνιους το βράδυ και τους ξυπνάνε πιο νωρίς το πρωί.

2. Περιοριστικές πεποιθήσεις

Πριν ξεκινήσεις… τα έχεις παρατήσει! Επειδή δεν πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις. Δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνάς το πρωί αν πιστεύεις πως είσαι νυχτερινός τύπος. Κι’εγώ πίστευα πως το βράδυ είμαι πιο δημιουργικός και πως το πρωί δεν μπορώ ν’αποδώσω. Κι’όμως, ξυπνάω πλέον πολύ πιο νωρίς το πρωί και τελειώνω εργασίες σε μισό χρόνο απ’ότι χρειαζόμουν το βράδυ.

3. Η ανικανότητα να ελέγχεις την συναισθηματική σου κατάσταση

Οι περισσότεροι είναι ενθουσιασμένοι και πωρωμένοι όσο όλα τρέχουν ρολόι.
Μόλις, όμως, κάτι πάει στραβά, χάνουν τα κίνητρα και τα πιστεύω τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε σε δύσκολες στιγμές να ελέγχουμε την συναισθηματική μας κατάσταση.
Δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να τσατιζόμαστε ή να θυμώνουμε. Ούτε βοηθάνε κάτι μπούρδες όπως: “Για κάθε αρνητικό συναίσθημα κάνε 3 θετικές σκέψεις”.

​Θα μπορούσες να απογοητευτείς επειδή έχασες έναν πελάτη. Ίσως και να τσακώθηκες μαζί του. Μπορεί κάτι τέτοιο να σου χαλάσει όλη την μέρα, έτσι δεν είναι;
Ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν ελέγχεις την συναισθηματική σου κατάσταση; Πόσο ενέργεια, πόσα χρήματα και πόσες ευκαιρίες χάνεις όταν οι αρνητικές εμπειρίες επηρεάζουν την συνέχεια​ της ημέρας, της βδομάδας ή ακόμα όλης της ζωής σου​;

Η διαφορά μεταξύ αποτυχίας και επιτυχίας είναι: Όταν σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες μας προκαλούν συναισθήματα απόγνωσης και αποθάρρυνσης, καταφέρουμε να μετατρέψουμε τα συναισθήματα αυτά σε κάτι που θα μας ενδυναμώσει και θα αποτρέψουμε έτσι να χάσουμε το στόχο μας.

​Τι μπορείς να κάνεις για να πετύχεις το 2015​

Υπάρχει τρόπος να εντοπίσεις τα πιστεύω σου που σε περιορίζουν. Επίσης, μπορείς να μάθεις να ελέγχεις την συναισθηματική σου κατάσταση. Δεν έχει, όμως, νόημα να σου τ’αναπτύξω σ΄αυτό το άρθρο, γιατί θα καταρρεύσουν όλα μόλις βρεις τα πρώτα ζόρια. Χρειάζεσαι πρώτα να καταγράψεις τα κίνητρα σου.

Χρειάζεσαι το ΓΙΑΤΙ για ν’ακολουθήσεις τον στόχο σου και ν’αλλάξεις τα πιστεύω σου. Αν δεν ξέρεις ΓΙΑΤΙ είναι σημαντικό να ελέγχεις την συναισθηματική σου κατάσταση, δε θα μπορέσεις να κερδίσεις τις αντιστάσεις σου και τ’αρνητικά συναισθήματα.

Η επιτυχία εξαρτάται 80% από το ΓΙΑΤΙ και 20% από το ΠΩΣ.

Όσο σημαντικό είναι να έχεις στόχους, τόσο σημαντικό είναι να καταγράψεις τα προσωπικά σου κίνητρα που σε ωθούν να πετύχεις αυτούς τους στόχους.

TIP για αποτελεσματικά κίνητρα:

  1. Μπορεί να είναι εξωτερικά κίνητρα, όπως: “Θέλω να αποδείξω στους γονείς μου ότι αξίζω”.
  2. Θα μπορούσαν να είναι εσωτερικά κίνητρα: “Είμαι καλύτερος και αξίζω περισσότερα”.
  3. Δε θα σε βοηθήσουν πολύπλοκα κίνητρα, όπως: “Θέλω ν’αυξήσω τις πωλήσεις για να μου δώσουν αύξηση και να μπορέσω να πάω στις Μαλδίβες με την γυναίκα μου”.

Ξεκίνα καταγράφοντας τους δικούς σου λόγους γιατί θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου το 2015. Να είναι μικροί για να τους θυμάσαι και να τους λες μέσα σου, και να είναι παρακινητικοί για να σε πετάνε έξω απ’το κρεβάτι πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι.
Μπορείς να τα καταφέρεις φέτος… ίσως και να μη τα καταφέρεις! Από σένα εξαρτάται και όχι από το 2015 ;)